فهرست مطالب

ادبیات و زبانهای محلی ایران زمین - سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 39، بهار 1402)

فصلنامه ادبیات و زبانهای محلی ایران زمین
سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 39، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/22
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی حیدری*، نصرت الله احمدی فرد صفحات 1-19
    سراپانامه یا پیکرسرایی، نوعی از شعر است که در آن شاعر به تصویرگری پیکر معشوق می پردازد. هدف شاعر در این نوع از شعر علاوه بر بیان احساسات عاشقانه، تصویرگری پیکر معشوق است. شاعر همچون نقاشی زبردست به وسیله کلمات، معشوق خیالی یا واقعی خود را به تصویر می کشد. این نوع از شعر، در بین شاعران کرد، لر و لک زبان، مرسوم بوده و معمولا افرادی که به شاعری شهرت داشته اند، یک یا چند نمونه از این نوع شعر را سروده اند. وزن اکثر این اشعار ده هجایی بوده و غالبا در زبان معیار غرب ایران سروده شده اند. اما شاعران بومی متاخر، به جای زبان معیار غرب کشور، به زبان محلی خود طبع آزمایی کرده اند. مرحوم ذوالفقار محمدی، شاعر گمنام اما توانای ایلامی یکی از شاعرانی است که سراپانامه ای نغز سروده است. این سراپانامه در قالبی نو و در وزن هجایی سروده شده است. تنوع تشبیهات بکر و واج آرایی، ترکیب سازی و تصویرگری از مهم ترین ویژگی های ادبی این سراپانامه است. توجه به طبیعت پیرامون، دلبستگی شاعر به آداب و سنت های بومی و ملی در انتخاب مشبه به ها در این سراپانامه کم نظیر است.
    کلیدواژگان: شعر، لکی، سراپانامه، ذوالفقار محمدی
  • فضل الله خدادادی* صفحات 21-42
    سرزمین کهن سال ایران دارای فرهنگ عامه ای دیرپا، گسترده و غنی با حوزه های مطالعاتی فراوان است، یکی از این حوزه های تحقیقاتی، مطالعه گویش های جغرافیایی است. یکی از گویش های قدیمی فارسی دری، گویش شهرستان مرزی تایباد در نوار شرقی کشور و هم مرز با کشور افغانستان است. گویش های رایج در استان های خراسان به دلیل وجود قدمت، شاعران سترگ و حوزه نفوذ فارسی دری نکات ظریف شناخته نشده ای دارند که تبیین آن ها می تواند به لحاظ فرهنگی، زبان شناسی و رده شناسی ثمربخش باشد. بر همین اساس، پژوهش حاضر در سه محور، شامل انواع ساخت واژه با کاف مکسور، مصدرهای صفت ساز و الف میانجی افزایشی  به مطالعه در گویش تایباد می پردازد. نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که در این گویش، بافت کلام، مشخص کننده معانی متعدد کاف مکسور در بافت ها و ساخت های متعدد است. همچنین مصدرهایی جعلی با قابلیت ساخت صفت حالیه در این گویش وجود دارد که خاص می نماید و الفی میانجی بین دو واژه متشابه به قصد افزایش عملی یا اغراق به کار می رود.
    کلیدواژگان: الف میانجی، تایباد، کاف مکسور، مصدر جعلی
  • محمدریاض رئیسی* صفحات 43-65
    شیرین و هانی در دو منظومه خسرو و شیرین نظامی و منظومه بلوچی هانی و شیمرید، شباهت های بسیاری به هم دارند. هر دو شخصیت در یک فضای مردسالارانه قرار دارند و در ابتدا، مردان با آن ها به مثابه یک ابژه رفتار می کنند. خسرو و چاکر در ابتدا تلاش می کنند شیرین و هانی را به مثابه یک ابژه، به تسخیر خود درآورند. پژوهش حاضر با روش توصیفی- تحلیلی، شخصیت های شیرین و هانی و کنشگری و عاملیت زنانه آن ها را به صورت تطبیقی بررسی می کند و به این پرسش ها پاسخ می دهد که آیا شیرین و هانی در این دو داستان کنشگر هستند؟ آن ها چگونه در یک بستر مردسالارانه به عاملیت زنانه دست می یابند؟ نتایج این پژوهش نشان می دهد که شیرین و هانی منفعل نیستند بلکه از عاملیت برخوردارند. عاملیت زنانه شیرین و هانی در این دو داستان، سرانجام بر رویکرد مردسالارانه غلبه می کند. آن ها در فرایند مواجهه با گفتمان مردسالارانه، به مقام فاعل شناسای دارای عاملیت ترفیع می یابند. شیرین در برابر خواسته های خسرو و شاپور منفعل باقی نمی ماند و پس از مدتی بر نگاه مردانه آن ها فایق آمده و  با کنشگری خود خسرو را به دست می آورد. هانی هم در برابر فرادستی و سلطه مردانه انفعال ندارد و بر نگاه مردسالارانه چاکر و شیمرید فایق می آید؛ او سرانجام با کنشگری خود چاکر را رها کرده و شیمرید را به دست می آورد. بدین صورت شیرین و هانی با ارایه پادگفتمانی زنانه، نه تنها خود را از سیطره گفتمان مسلط مردانه، رهایی می بخشند بلکه در پایان، باعث تعالی شخصیت خسرو و شیمرید می شوند.
    کلیدواژگان: عاملیت زنانه، شیرین، هانی، خسرو، شیمرید
  • ویدا ساروی* صفحات 67-91
    سوگندها همانند تمامی پدیده ها و آفریده های روزمره و در جریان کار و تلاش و تداوم هستی مردم هر سرزمینی، از نمادها، باور ها و نشانه های اساطیری و باستانی سرشارند. سوگندها، در واقع  بازتاب باورها و انگاره ها، اعتقادات و فرهنگ، چگونگی سازش و مدارا و تداوم حیات اجتماعی مردمان در هر دوره ای هستند که با ویژگی های زیستی، جغرافیایی  و فرهنگی خاص آن  دوره، درآمیخته و در مباحث و جستجوهای مردم شناسی، عناصر گویا و ارزشمندی به شمار می روند. ترانه های  بومی و محلی، بخش مهمی از ادبیات شفاهی محسوب می گردد. در بومی سرودها، قالب مناسب برای بیان احوال و عواطف عاشقانه ، دوبیتی است. در این پژوهش، با روش کتابخانه ای و میدانی، سوگندهای عاشقانه در دوبیتی های بومی مازندران  و خراسان  بررسی شده است. با مطالعه بیش از 3000 دوبیتی بومی مازندرانی و خراسانی، 120 دوبیتی؛ یعنی حدود چهار درصد سوگند عاشقانه مشاهده شد. این سوگندها از نظر محتوایی به دو دسته عمومی و اختصاصی تقسیم شده اند. براساس دسته بندی انواع سوگندهای عاشقانه و یافته های تحقیق، می توان گفت که در مازندران، سوگند عاشق به خداوند و در خراسان، سوگند عاشق به قرآن بیشترین بسامد را داراست. در بقیه سوگندها همانند سوگند عاشق و معشوق در برابر یکدیگر؛ سوگند به مقدسات مذهبی در برابر معشوق؛ سوگند به خال روی و چشم و ابروی معشوق؛ سوگند به جان معشوق و برادرش و سوگند عاشق به پدیده های طبیعی، آمار سوگندهای عاشقانه دو استان نزدیک به هم است.
    کلیدواژگان: ادبیات بومی، دوبیتی، مازندران، خراسان، سوگند عاشقانه
  • مالک شعاعی*، عسکری ابراهیمی جویباری صفحات 93-119
    بزرگ ترین جشن آریایی که نویسندگان زیادی به شرح و تفصیل آن مبادرت ورزیده اند، نوروز است. برای این جشن، مبانی مذهبی، اسطوره ای، تاریخی، علمی، سیاسی و غیره دیده می شود. شکوه این عید باعث شده در گذر زمان بقا یابد و اقوام مختلف با اجرای مراسم خاص به پیشواز آن رفته و با آیین های بشکوهی نیز آن را بدرقه نمایند تا شکرانه نعمت های خداوند و رضایت فروهرها و نیروهای ماورایی را به امید عنایت و کسب سعادت خود محقق سازند. این مقاله بر آن است تا به شیوه تحلیلی توصیفی، آیین های مربوط به سال نو و نوروز در مناطق کرد، به ویژه در بین مردم ایلام از قبیل کیفیت برپایی جشن چهارشنبه سوری، پنج شنبه آخر سال، شیلی ملی، حاجی فیروز، زراتعلی، قاشیق ده یه ک دان، خاجنگ، سیزده به در، پنجه و دیگر مناسبت ها و بازی ها را با ذکر جزییات برکاود. آیین های نوروزی بر معنویت ذاتی راسخی استوار است که برآمده از قدرت و سیاست نیست و بسیاری از آن ها بنیادی اسطوره ای و تاریخی دارند؛ یکی از اهداف این تحقیق، تبیین این امر است. همه مناسبت های مرسوم نوروزی بر ترویج این اندیشه استوار است که غم، متاع شیطانی و شادی، مایده رحمانی است. روش گردآوری اطلاعات در این مقاله، تلفیقی از روش تحقیق میدانی و کتابخانه ای است.
    کلیدواژگان: نوروز، بهار، کردها، اعتقادات و آیین های نوروزی
  • مجید طامه* صفحات 121-145
    پژوهش حاضر به بررسی فرایند واجی تقویت در برخی از گویش های استان اصفهان اختصاص دارد. برای انجام این تحقیق داده های بیست و چهار گویش که در استان اصفهان و به ویژه در شهرستان های کاشان و نطنز رایج اند، بررسی شده است. گویش های بررسی شده از دسته گویش های مرکزی ایران به شمار می آیند. فرایند واجی تقویت دارای انواع متفاوتی مانند واک رفتگی، انسدادی شدگی، درج، مشددسازی و غیره است که گونه های متفاوتی از آن در گویش های مورد مطالعه به کار رفته است. در این تحقیق سعی بر آن است تا انواع فرایندهای واجی تقویت در برخی از گویش های اصفهان، کاشان و نطنز مشخص شود و دامنه عملکرد و بسامد آن ها تعیین گردد. همچنین، سعی شده است تا مشخص شود فرایند تقویت در چه بافت ها و جایگاه هایی روی می دهد. روش پژوهش حاضر توصیفی تحلیلی است. برخی از نتایج این پژوهش عبارتند از: 1) پربسامدترین فرایند آوایی تقویت در گویش های مورد مطالعه، واک رفتگی است؛ 2) انسدادی شدگی، دومین فرایند معمول تقویت در این گویش هاست؛ 3) فرایند آوایی درج نیز پدیده ای بسیار معمول در گویش های بررسی شده است و در فرایند تقویت، درج همخوان، پربسامدتر از درج واکه است.
    کلیدواژگان: گویش های استان اصفهان، گویش های مرکزی، فرایندهای واجی، تقویت، واک رفتگی، انسدادی شدگی
|
  • Ali Heidari *, Nosratollah Ahmadifard Pages 1-19
    Sarapanameh (Peikarsarayee) is a type of poetry in which the poet renders the figure of the beloved. The purpose of the poet in this type of poetry is to illustrate the body of the beloved in addition to expressing the romantic feelings. The poet like an expert painter represents her imaginary or real lover through words. This type of poetry is common among Kurdish, Loor and Laki poets, and usually famous poets have written one or more examples of this type of poetry. The rhyme of most of these poems is ten-syllable and they are often written in the standard language of western Iran. But the previous native poets have tried with their local language instead of the standard language of the west of the country. The late Zulfaqar Mohammadi, an unknown but talented elite poet, was one of the poets who wrote this kind of poem. This Sarapanameh is written in a new format and in syllabic rhyme. The variety of pure similes and phonology, composition, and imagery are among the most important literary features of this one. The poet's interest to local and national customs and traditions, and paying attention to the surrounding nature is exceptional in the selection of terms.
    Keywords: poetry, Laki, Sarapanameh, Zulfaqar Mohammadi
  • Fazlollah Khodadadi * Pages 21-42
    The ancient land of Iran has a long-lasting, extensive and rich folklore with many fields of study. One of these vast ones is the study of geographical dialects. One of the old Farsi dialects of Dari is the dialect of the border town of Taybad in the eastern part of the country and neighboring Afghanistan. The common dialects in the provinces of Khorasan, due to their antiquity, great poets, and the expanse of ​​Farsi Persian influence, have unknown hints that can be productively explained in terms of culture, linguistics and categorization. Thus, the current research studies three aspects including: word constructions types with Kaf Maksor, adjectival infinitives, and increasing Middling Alif in the Taybad dialect. The results of the present research show that the texture of the terms exemplifies the multiple meanings of Kaf Maksor in multiple textures and constructions. Besides, there are also fake infinitives with the ability to form the present tense in this dialect which makes it special; and the Middling Alif between two similar words is used with the intention of increasing practicality or exaggeration.
    Keywords: Middling Alif, Taybad, Kaf Maksor, fake infinitive
  • Mohammadreyaz Raeisi * Pages 43-65
    Shirin and Haani in the poems of Khosrow and Shirin Nizami and the Balochi poems of Haani and Shaimrid have many similarities. Both characters are in a male-controlled space and firstly, men treat them as a thing (object). In the beginning, Khosrow and Chaakar try to capture Shirin and Haani as an object. The present research compares the characters of Shirin and Haani and their female activism and activity with a descriptive-analytical method and answers these questions: Are Shirin and Haani agents in these two stories? How do they achieve female activism in a patriarchal context? The results of this research show that Shirin and Haani are not passive, but have action. The female intervention of Shirin and Haani in these two stories finally overcomes the patriarchal approach. In encountering the patriarchal discourse, they are finally promoted to the position of subjectivity with the agency. Shirin does not remain passive in the face of Khosrow and Shaapur's demands, and after a while, she overcomes their masculinity and wins over Khosrow with her activism. Haani is not passive against male hegemony and overcomes the patriarchal view of Chaakar and Shaimorid; finally, with his activism, she releases the chaakar and acquires Shaimorid. In this way, Shirin and Haani not only free themselves from the control of male hegemonic discourse by presenting a female counter-discourse but also they elevate the character of Khosrow and Shaimorid at the end.
    Keywords: Female activism, Shirin, Haani, Khosrow, Shaimorid
  • Vida Saravi * Pages 67-91
    Oaths like all daily phenomena and creations are full of mythological and ancient symbols, beliefs, and sign in the course of the work and effort and continuity of the people of every lands. In fact, Oaths are a reflection of beliefs, ideas, and culture of how to compromise and tolerate and continue the social life in each era which is mixed with the specific biological, geographical and cultural characteristics of that age in discussions and searches in anthropology are an expressive and valuable elements. Native and local songs are an important part of oral literature. In folk songs, couplets are a good way to express romantic moods and emotions. In this research, considering library and field method, more than 3000 native couplets of Mazandaran love oaths and 120 Khorasan ones have been studied. Means that about 4% of the romantic oath are observed. These vows are divided into general and specific categories in terms of the content. Based on the classification of types of love oaths and research findings, it can be said that in Mazandaran, the oath of love to God and in Khorasan the oath of love to the Qur'an has the highest frequencies. In the rest of the oaths as: Oath of lover and beloved against each other, Oath of religious sanctity to the beloved loving, oath by the mole on the face, eyes, and eyebrows of the beloved, The oath to the soul of the beloved and his brother, and the oath to the lover of natural phenomena.The statistics of the oaths of love of the two provinces are near to each other.
    Keywords: Native literature, couplet, Mazandaran, Khorasan, loving oath
  • Malek Shoaei *, Askary Ebrahimi Jooybary Pages 93-119
    Many authors have explained and analyzed Nowruz, the great ceremony of Aryans. For this courtesy, several foundations are considered as the religious, mythical, historical, scientific, and political ones. The glory of the above mentioned festival has been lasted by the pass of time, and various folks meet it through special rituals and have convoyed it via glorified rites in order to worship God for his abundant blessings and the supernatural forces to get their own special weal.This article attempted to investigate the relevant rites of New Year as well as Nowruz in Kurdish areas, particularly among the Ilam’s people, through the analytical-descriptive method. some are as followed: the constitution quality of Chaharshanbeh Souri festival, the last Thursday of the year, The national Shili, Haji Firouz, Zeraatali, Ghashigh Da-kay-Dan, Khajang, Sizdahbedar, Panjeh, and the other courtesies and games with the perfect details. In addition, it is struggled to introduce the historical and mythical bases of these rituals and their conservations. All the decencies of Nowruz are founded on expanding this idea that sadness is the evil commodity and happiness is the propitious gift.
    Keywords: Nowruz, spring, The Kurds, Nowruz beliefs, ceremonies
  • Majid Tame * Pages 121-145
    The present study is allocated to the investigation of the phonological process of fortition in some dialects of Isfahan province. In order to accomplish this research, the data of twenty-four dialects which are common in Isfahan province, and especially in Kashan and Natanz regions have been examined. The studied dialects are among the Central dialects of Iran. The phonological process of fortition has different types such as devoicing, stopping, insertion, gemination, etc. Different types of which are used in the studied dialects. In this research, an attempt is made to determine the types of phonological processes of fortition in some dialects of Isfahan, Kashan, and Natanz, and to determine their extent and frequency. It has been also tried to regulate in which contexts and places the fortition process takes places. The current research method is descriptive-analytical one. Some of the results of this research are: 1) The most frequent phonetic process of fortition in the examined dialects is devoicing. 2) Stopping is the second common strengthening process in these dialects. 3) The phonetic process of insertion is also a very common phenomenon in the studied dialects, and consonant insertion is more frequent than vowel insertion.
    Keywords: Dialects of Isfahan province, central dialects, phonological processes, fortition, Strengthening, devoicing, Stopping